• Deň mlieka

          • Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje vždy tretí májový utorok, už od roku 1957, pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej stravy.Obsahujú veľa vitamínov, vzácne mliečne bielkoviny. Mlieko je akýmsi tekutým vápnikom v pohári, ktorý je dôležitý pre zdravý rast kostry a zubov. Výživnejšiu potravinu ako je mlieko by sme len veľmi ťažko hľadali.

            Tento významný deň sme si pripomenuli aj my. Žiaci niektorých tried vyrábali plagáty, ale aj 3D kravičku z mliečnych obalov, ktorú aj podojili, iní pripravovali výdatné pokrmy a dobroty z mlieka, na ktorých si neskôr pochutnali, ďalší navštívili farmu, kde sa dozvedeli zaujímavé informácie o kravách a absolvovali exkurziu v malej mliekarni. Oboznámili sa so spracovaním mlieka, výrobou syrov, bryndze, syrových nití a uzlíkov, jogurtov. Zavŕšením bola ochutnávka jogurtového mlieka, ktorú im pripravili milé pracovníčky.

            Tento deň si žiaci užili a inšpiroval ich k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života.

        • Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

          • V minulosti branné cvičenie, v súčasnosti Ochrana života a zdravia  sa 10. 5. 2022 uskutočnilo aj na našej škole. Jarné teoretické aj praktické cvičenia, ktoré sú povinnou súčasťou školských akcií každého školského roka, sa najprv konali teoretickou prípravou v triedach a následne ich praktickým realizovaním na multifunkčnom ihrisku, školskom dvore a v prírode.

            Žiaci 1.,3. a 4. ročníka boli na multifunkčnom ihrisku, kde plnili úlohy na jednotlivých stanovištiach. Preverili svoje schopnosti a zručnosti na šiestich stanovištiach, v simulovaných podmienkach z oblasti riešenia mimoriadnych situácií, zdravotnej prípravy, pohybu a pobytu v prírode. Žiaci druhého ročníka spolu so žiakmi špeciálnej triedy sa vybrali do Údolia mládeže, kde si v tieni stromov oddýchli a riešili úlohy účelového cvičenia.

             

              Účelové cvičenie sa na druhom stupni konalo na 3 stanovištiach, kde žiaci museli vedomosťami, schopnosťami a zručnosťami absolvovať jednotlivé stanovištia: zdravotnícka príprava, riešenie mimoriadnych udalostí – civilná ochrana, pohyb a pobyt v prírode. Žiaci deviateho ročníka mali pripravené sprievodné akcie, ktorými spestrovali program dňa.

               Za krásneho počasia žiaci s nadšením a ochotou pristúpili k plneniu úloh, čím naplnili cieľ účelového cvičenia OZŽ.

             

        • Mimoriadne riaditeľské voľno
          • Mimoriadne riaditeľské voľno

          • Z dôvodu zabezpečenia Celoslovenského Testovania 5-2022 udeľuje riaditeľka školy žiakom 6. - 9. ročníka dňa 18. mája 2022 (t. j. v stredu) riaditeľské voľno. Žiaci z ročníkov 1. - 4. sa vyučujú riadne podľa rozvrhu a žiaci 5. ročníka absolvujú v daný deň Testovanie 5-2022.

          • Vzácna návšteva

          • Vďaka ľahko dostupnej technike môže byť dnes fotografom prakticky ktokoľvek. Zachytávanie momentov zo života je záľubou mnohých dospelých, ale aj detí. 

            Deti z počítačového krúžku privítali medzi sebou návštevu z Centra voľného času zo Starej Ľubovne. Fotograf Tomáš nám ukázal kúsok svojej tvorby a prezradi nám aj základné pravidlá pri vytváraní dobrej fotografie.

            Najzaujímavejšia časť návštevy bola praktická činnosť v teréne. Fotili sme skoro všetko a všade. Vznikli tak zaujímavé „umelecké“ fotky.

            Ďakujeme Tomášovi za čas strávený medzi nami!

             

            Mgr. Ingrid Becková

          • ŠPORTOVÝ DEŇ

          • Pri príležitosti 77. výročia ukončenia 2. svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom výbor ZO SZPB v Hniezdnom pod vedením Jána Marchevku zorganizoval športový deň. Dňa 06. 05. 2022 sa žiaci  našej ZŠ zúčastnili športového podujatia, kde sa súťažilo v troch disciplínach v kategórii chlapci/dievčatá  – cyklistický pretek,  streľba zo vzduchovky a hod loptou na basketbalový kôš. Ocenení boli prví traja v jednotlivých kategóriách. Okrem diplomov si pre nás prichystali aj výborné občerstvenie.

             ĎAKUJEME za príjemne prežité dopoludnie plné zážitkov a oddychu.

          • Deň matiek v MŠ

          •   Druhá májová nedeľa je sviatkom všetkých mám. Najväčším šťastím pre dieťa mať dobrú, milú, nežnú a starostlivú mamu. Ku každému sviatku patrí aj kytica. Naše deti z MŠ spolu s p. učiteľkami pre svoje mamky uvili kyticu z piesní, básní a tančekov. Milým programom vyjadrili svojim maminkám vďaku za ich lásku, starostlivosť a obetavosť. Potešili ich aj vlastnoručne zhotovenými darčekmi. Nie jednej mamičke sa objavila slzička, ale my veríme, že to boli slzy šťastia.  

                Dnes má sviatok moja mama, kytičku jej z lásky dám,

                aby sa vždy usmievala, na líčko ju pobozkám.

            Ľúbime Vás...Vaše deti...

             

          • Predstavenie Via Historica

          • Šermiarsko-divadelná kumpánia Via Historica navštívila dňa 3.5.2022 našich žiakov a predviedla im „Cestu slovenskou históriou“ - Od Viedne k Štúrovcom (Viedeň 1683, Rákoczy a Jánošík, Mária Terézia, francúzska revolúcia, Štúrovci).

            Žiaci mali možnosť vidieť dobové kostýmy, historické zbrane i šermiarske súboje v humorných divadelných scénkach, zážitkovou formou sa dozvedeli historické fakty a zopár z nich sa dokonca stalo súčasťou vystúpenia.

          • Les mojimi očami

          • Žiaci základnej školy sa zapojili do školskej súťaže "les mojimi očami". Podarilo sa im zachytiť krásne zábery.

             

            Prosím pomôžte svojím hlasom v ankete vybrať najkrajšiu fotografiu.

             (Každá fotka má svoj identifikátor v pravom dolnom rohu, podľa ktorého ju nájdete v ankete)

          • Deň matiek v MŠ

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

          • Nadpis

          • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

            Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.